Видове транспортни услуги

Какви са основните транспортни услуги и техните предимства?

 

Преди да изясним какви видове транспортни услуги има, ще поговорим за това какво представляват транспортните услуги и кой ги предлага.

 

Какво е транспортна услуга?

За транспортна услуга се смята всеки превоз на стока, хора, животни или вещи от едно място до друго. Обикновено тези услуги се предлагат от специализирана транспортна фирма. Тук ще наблегнем основно на различните варианти за превоз на товари.

 

Има няколко видове товарен транспорт, чрез който се осъществяват транспортните услуги. Основно това се случва по 4 основни начина: чрез камиони/бусове, кораби и баржи, самолети и влакове т.е. съществуват морски, сухопътни, въздушни и железопътни превози.

 

Когато търсите начин за транспортиране на товари, е много важно кой вид транспорт ще изберете. Също така трябва да вземете предвид вашия бюджет, колко бързо искате да се осъществи преноса на пратката, стойността, размера и вида на изпращаните товари.

 

Нека видим и какви са предимствата на всеки транспорт.

 

Видове транспортни услуги и техните предимства

 

 1. Морски транспорт

Океанският или морски транспорт е най-предпочитаният при големи товари - с него се изпълняват около 90% от пратките в света. Причината за това е неговата сигурност и достъпност като цена.

 

Също така има товари, които няма как да бъдат транспортирани или не е изгодно това да се случва с друг транспорт.

 

Недостатъкът на морския транспорт е най-вече времето за превоз - то е доста по-продължително, отколкото при останалите видове транспорт. Поради това, ако пратката ви не е извънгабаритна и е спешно, може би е добре да помислите за някой от другите варианти, които ще споменем тук.

 

За превоз на какви товари най-вече се използва морския транспорт?

Тъй като товарните корабите разполагат с достатъчно място и с възможност да превозват специализирани контейнери, морският транспорт е подходящ за превоз на най-различни товари.

 

Ако имате нужда от транспортиране на насипни стоки и продукти като пшеница, въглища, петрол и нефт, то можете да разчитате, че морските транспортни услуги са правилен избор. Освен това по този начин можете да изпращате и различни предмети с нестандартна форма и големина.

 

В сравнение с въздушния транспорт, морският е много по-екологичен. Така че ако искате да допринесете за по-екологичния транспорт можете да изберете този по вода.

 

Предимства на морския товарен превоз

 • Подходящ за превоз на различни продукти с дълъг срок на годност.
 • Възможност за транспортиране на товари с голям обем.
 • Най-екологичен вид транспорт.
 • Най-икономичния транспорт.
 • Широко покритие по целия свят.

 

 

 1. Въздушен транспорт

Въздушният превоз на товари все повече се развива. При него основно предимство, което е и причина все повече потребители да го избират, е факторът бързина.

 

С него се осъществяват онези пратки, които можем да обобщим с думата “спешни”. По този начин бизнесите могат да си позволят да изпълняват и планират транспорта си въз основа на търсенето. Предимства на този транспорт е гъвкавостта и спестяването от разходи за съхранение. Това е много предпочитан вариант за транспорт за търговията на дребно и автомобилната индустрия.

 

Въздушният транспорт е много подходящ и за превоз на стоки, които изискват специфични условия и имат кратък срок на годност. Освен това не се налага толкова често да се пренасят, затова и вероятността за повреда или кражба е по-малка.

 

Ако трябва да отбележим недостатъци на въздушния транспорт, то това е по-високата цена. Разбира се, тя е в следствие на по-бързия превоз и горивото, което се използва. Друг недостатък са изискванията за товарите - има ограничения за размера и тежестта им.

 

Предимства на въздушния превоз на товари:

 • Бърз транзит.
 • По-малко работа с товара.
 • По-малко документация.
 • Надеждно пристигане и заминаване.
 • По-голяма сигурност за товара.

 

Железопътен транспорт

Другият най-екологичен транспорт след морския е железопътния. За разлика от самолетите и автомобилите, влаковете влияят в пъти по-малко на околната среда. Въпреки това железопътният транспорт не е особено икономичен. Причината за това е, че той е до голяма степен ограничен, което налага прехвърлянето на пратките на автомобилен транспорт в даден момент. Всеки път, в който се налага товарът да бъде прехвърлян, това увеличава транспортните разходи. Освен това вероятността за повреда или за кражба също става по-голяма.

 

Като цяло, ако разстоянията са по-дълги, е по-икономично да изберете железопътен транспорт. За по-кратки разстояния, ви съветваме да изберете автомобилен транспорт.

 

В случаите, в които е възможно да се използва железопътен транспорт, при който товарът се превозва с един заход, е най-икономично и екологично да изберете него.

 

Предимства на железопътния превоз

 • Надеждни транзитни срокове и графици.
 • Много ефективен вид сухопътен транспорт.
 • Бързи и рентабилни доставки на дълги разстояния.
 • Безопасен е.
 • Екологичен вариант за превоз на товари.

 

Автомобилен транспорт

Този транспорт е един от най-популярните и разпространените. Той има възможност да бъде планиран така, че да се осъществява от точка до точка, дори от врата до врата.

 

Ако трябва да отбележим какви недостатъци има този транспорт - това е ограничението на видовете, размера и количеството на стоки. Освен това той влияе на околната среда.

 

Предимства на автомобилния товарен транспорт

 • Икономическа ефективност.
 • Бърза и планирана доставка.
 • Местни, трансгранични, дълги или къси доставки, дори в селски райони.
 • Гъвкаво обслужване.
 • Проследяване на товара и камиона.
 • Пълно обслужване от врата до врата.
 • Един от най-икономичните начини за транспорт.

 

Ние, от Фрилайн, имаме дългогодишен опит в транспортът и логистиката. Свържете се с нас, за да разберете кой е най-ефективния и подходящ метод за транспортиране за вашия бизнес.

Контакти

Имате въпроси?

headoffice@freeline.bg
24 часа - 7 дни в седмицата