Морски транспорт - предимства и видове

Морски транспорт - предимства и видове

 

Морският транспорт е един от най-удобните и практични видове транспорт за пренасяне на товари с различни видове кораби. Все повече се развива и самото качество на тези услуги, както и възможностите на товарните кораби и баржи, с които се транспортират товарите.

 

Този транспорт допринася много за развитието на икономиката и един от най-икономичните начини за транспорт на товари. Това е най-старият метод за превозване на стоки между различните точки от света. Освен всичко останало те осигуряват и най-голям достъп, тъй като океанските и водни пътища са разположени почти през цялата част от нашата планета.

 

Знаете ли, че над 90% от товарите се превозват с кораби? Но защо този транспорт е толкова предпочитан? В следващите редове ще разгледаме кои са предимствата на морския транспорт и какви видове бива.

 

Морски транспорт - предимства

 

  1. Икономичен

Ако търсите най-икономичния вариант за транспорт на стоки и товари и разполагате с определен срок на изпълнение, то морският транспорт е най-добрият избор за вас. Това важи особено за по-дълги разстояния. Според някои проучвания морският транспорт е от четири до шест пъти по-икономичен от въздушния транспорт.

 

  1.  Ефективност

Можете да транспортирате всякакъв вид стоки и товари с морски превоз. Няма значение колко е тежък или обемен товарът ви, компаниите за морски транспорт могат да ви съдействат за извозването.

 

Нещо много практично относно морския транспорт е, че дори товарите ви да не запълват един контейнер, има вариант за споделяне на разходите с друг клиент. Дори да имате различни насипни товари, това не е проблем, тъй като те могат да бъдат поместени в отделни морски контейнери.

 

Корабите са един от най-ефективните методи за пренасяне на големи и обемни товари. Като цяло предназначението на товарните кораби е да превозват голям брой стоки и суровини.

 

  1. Възможност за превоз на извънгабаритни, тежки и обемисти товари

Не всеки може да превозва извънгабаритни товари. Това за товарните кораби е нещо съвсем нормално. Тези товари могат да са големи превозни средства, строителни материали и оборудване и др. Тук се включват дори онези товари, които не са подходящи и дори възможни за транспортиране по въздух или по шосе.

 

  1. Безопасност

Морският транспорт все повече се развива и в областта на безопасността. Чрез него могат да се превозват дори опасни материали и товари, тъй като корабите, екипажът и като цяло екипите, които работят в процеса са специализирани, спазват се правила за безопасност, а самите стоки са обезопасени.

 

През последните години значително намаляха инцидентите с изпускане на опасни товари от корабите. Работи се с изключително добре изработени контейнери, които са запечатани, за да се гарантира сигурността на товара.

 

  1. Щадящи околната среда

Морският транспорт е възможно най-щадящият околната среда. Той отделя значително по-малко въглероден отпечатък в сравнение с другите видове транспорт.

 

С напредването на технологиите и пускането на нови кораби вредните емисии от морския транспорт все повече намаляват.

 

Видове морски транспорт

 

Както споменахме морският транспорт играе много важна роля за развитието на икономиката в международен план. Не бихме могли да си представим този напредък в международната търговия, ако не беше развитието на този вид воден транспорт. Той се дели основно на:

 

Крайбрежен транспорт

Той осигурява превоза на стоки в рамките на страната, като е много достъпен и е бърз. Чрез него най-вече се транспортират обемисти товари като въглища, желязна руда и други.

 

Международен воден транспорт

  • Трампово корабоплаване

Трамповото корабоплаване започва да се развива след Втората Световна война. Като при него няма предварително начертан маршрут за превозване на товарите. Превозвачите и товародателите договарят помежду си относно превоза, а цените се определят според пазара.

 

За трамповото корабоплаване се използват сухотоварни еднопалубни кораби или танкери за товари в течно състояние. Обикновено повечето товари, които се транспортират с този вид услуга са насипни или течни като - дърва, въглища, суров нефт, желязо и др.

 

  • Линейно корабоплаване

Линейното корабоплаване се извършва по предварително определен план. Товарните кораби се придвижват по зададен маршрут по точно определено време. Тарифите им са предварително обявени и са общи за всички.

 

Тези услуги се извършват от т.н. Общи превозвачи, които могат да приемат товари, докато капацитета на превозното плавателно средство се запълни. Дори корабите да не са с пълен капацитет, те преминават през предварително зададените маршрути. Товарите се превозват в контейнери, на каси, палети, колела.

 

При линейното корабоплаване се превозват много на брой малки партиди (small parcels) на различни товародатели. Корабите са многопалубни и могат да пренасят различни по вид товари. За линейното корабоплаване се използват контейнеровози, RO-RO, жп фериботи.

 

  • Специализирано корабоплаване

Специализираното корабоплаване извършва транспортиране на пратки за конкретен вид търговия. Това са превози, които не са толкова масово използвани, както при предишните два вида корабоплаване.

 

Тъй като специализираното корабоплаване обслужва конкретен вид търговия, то и самите кораби са специализирани спрямо товара, който превозват. Те са съобразени с нуждите и изискванията и за дестинацията, която трябва да достигнат. Тези кораби не обслужват случайни товародатели, а работят с един или няколко предварително уговорени заявки.

 

Това корабоплаване обслужват товаропотоци от специализирани товари с малък пазарен дял, като най-вече се превозват специализирани пратки като газ, химикали, автомобили, дървесина, замразени продукти. За да отговорят на нуждите на специализираното корабоплаване най-вече се използват плавателни съдове като газовози, химиковози, автовози, хладилни кораби и кораби за трупи дървесина.

 

Контейнерен морски транспорт

Избирайки морски транспорт с контейнери, вие правите един от   най-ефективните, сигурните и бюджетните си решения за превоз на товари. Ние, от Фрилайн, организираме морски транспорт с контейнери по внос, износ и транзит и предлагаме сервиз на всички контейнерни линии на база сключени сервизни договори и дългогодишни партньорски отношения. Разгледайте повече за всички услуги, които предлагаме на страницата ни. Свържете се с нашия екип от специалисти тук.

Контакти

Имате въпроси?

headoffice@freeline.bg
24 часа - 7 дни в седмицата