Международна транспортна фирма - дейности и логистика

31.08.2022

Какви дейности може да извършва една международна транспортна фирма?

 

Какво представлява международният превоз на товари?

Това са сбор от дейности и услуги, които се предлагат от международна транспортна фирма. Тези услуги като цяло са свързани с внос и износ на стоки в международен план.

Начинът, по който се осъществяват тези услуги, са основно с морски, сухопътен и въздушен транспорт. Транспортирането е сложен процес,  за успеха на който трябва да са налични редица фактори. Важно е да има организация, коректност и спазване  на определени изисквания и документация при преминаване през митниците.

 

Разлика между международния и вътрешен транспорт

За международния транспорт има специални правила и закони, които да се спазват. Той е доста по-сложен от вътрешния транспорт, който се извършва в рамките на страната.

При международни превози трябва да се спазват строги изисквания при преминаване на границите, също така  някои държави забраняват вноса на определени стоки. Ето защо е важно да работите с професионална транспортна фирма, която да може да ви даде актуална информация.


Колко време отнема международната доставка?

Това зависи от вида на пратката, която трябва да бъде транспортирана и до къде. Ако товарът е обемен и дестинацията - далечна, то доставката може да отнеме от няколко дни до няколко седмици. От значение е и какъв транспорт ще бъде използван - сухопътен, въздушен или морски.

Въздушният транспорт е най-бързият международен превоз, но за сметка на това е и с по-високи цени. Също така при него има ограничения относно вида, размера и теглото на товара.

 

5 основни стъпки в процесът на международна доставка:  

 

  1. Експортен превоз

Транспортният процес обикновено стартира от мястото, от което трябва да се вземе даден товар.

 

Пратката се превозва до склад, пристанище или съоръжения. Това е следващата точка, от която тя трябва да бъде насочена към границата.

 

  1. Експортно митническо оформяне

Когато пратката ще напуска границата на Европейската общност, тя трябва да премине през митническо оформяне. Това е стъпка, която е много важна. Затова и  товарът трябва да отговаря на определени изисквания.

 

  1. Превоз

След преминаването на границата започва транспортирането на товара извън страната, от която е взет.

 

  1. Митническо оформяне на вноса

След като се стигне до страната за внос, е необходимо отново митническо оформяне. От него зависи дали ще може пратката да бъде внесена в страната.

 

  1. Превоз на товари при внос

След като се получи разрешение за внос, товарът се транспортира към крайната точка, където трябва да бъде доставен.

 

Как да изпратите товар в международен мащаб?

Ако не знаете как да изпратите пратката си, то най-добре да се обърнете към професионална фирма, която се занимава с транспорт и логистика.

 

Ето и какво е важно за успешен международен транспорт:

 

Събиране на информация

Преди да се изпрати една пратка, трябва да се подготви подробна информация за нея под формата на документация. Също така трябва да се съберат необходимите документи. Тук трябва да бъде попълнено всичко изчерпателно, защото всеки детайл е важен.

 

Митническо оформяне

При митническото оформяне трябва да се работи с митнически брокер, който да помогне с организирането и правилното изпълнение на този процес. Международната транспортна фирма има контакт с такива професионалисти и може да ви даде повече информация.

 

Проследяване на резултата

Международната фирма има за задача освен да подготви пратката и да уреди нейното транспортиране, да се увери, че се движи по график.

 

Проследяването на пратката е много важно за ефективността на транспортната услуга. Вие също можете да се интересувате от това как протича процесът по транспортиране, за да сте спокойни, че сте заложили на подходяща логистична фирма.

 

Какво е важно, когато избирате международна фирма за транспорт?

 

Ето някои фактори, които трябва да вземете предвид, когато решавате на кои компании да поверите глобалните си пратки.

 

Скорост на доставка

Поинтересувайте се за скоростта на транспортиране на пратките, която предлага компанията. Възможно е да има различни тарифи за бавни и бързи доставки или т.н. “спешни пратки”.

 

Ограничения за доставка

Попитайте с какви пратки работи доставчикът на международни транспортни услуги. Не всички фирми приемат да превозват опасни товари или такива, които са извънгабаритни или с нестандартна форма и размер.

 

Доставка през почивните дни

Не всички фирми се занимават с доставки през цялата седмица. Има такива, които не работят през уикенда. Важно е да знаете дали превозвачите, чиито услуги разглеждате, доставят в почивните дни.

 

Застраховка

Безопасността трябва да е приоритет на международната фирма. Разберете какъв вид застраховки предлага вашата. При международния транспорт има по-голяма вероятност за инциденти, затова не подценявайте тази информация.

 

Проследяване

Както вече споменахме, проследяването е много важна част от транспортирането на товара. Затова е добре да проверите дали вашия логистичен партньор има възможност за проследяване на пратката.

 

Цени за доставка

Добрата логистична компания ще ви предложи най-добрия и икономичен вариант за доставка на вашите пратки. Разбира се, качеството не трябва да е по-ниско, ако предложената цена е ниска.

 

Доставка в отдалечени райони

Много е важно с каква логистична мрежа разполага доставчикът на транспортни услуги. Може ли да стигне до труднодостъпни и отдалечени райони? Как това ще се отрази на качеството и цената на услугата?

 

Фрилайн е дългогодишен доставчик на транспортни услуги, на който можете да се доверите. Разгледайте нашите предложения на онлайн платформата ни и се свържете с нас, ако имате нужда от консултация.