Как да изберете логистична фирма

30.08.2022

Съвети за избор на подходящ логистичен партньор

 

Логистиката играе ключова роля за развитието на един бизнес. Без значение дали имате нужда от транспортиране на пратки всеки месец или от време на време, правилната логистична фирма ще ви помогне да управлявате и осъществявате плановете си по възможно най-ефективния начин.

 

Вашият логистичен партньор трябва да е надежден, с достатъчно опит и компетентност, за да сте спокойни, че пратките ви са възложени на правилната транспортна фирма.

 

Може да попаднете на много различни логистични фирми и да се почувствате несигурни коя е най-добрата за вас. Съществуват много фактори, които трябва да вземете предвид, преди да решите.

 

Тук ще преминем през списък от фактори, които да обмислите при избора си на най-подходящата фирма за транспорт и логистика.

 

На какво да наблегнете при избор на подходящ логистичен партньор?

 

1. Област на компетентност

Важно е да разберете от какви услуги имате нужда, за да потърсите фирма, която може да отговори на нуждите на бизнеса ви. Имайте предвид, че има фирми, които предлагат само някои спедиторски услуги, като повечето са специализирани в определена област.

 

Също така се уверете, че логистичният ви партньор има достатъчно опит, за да се справи с вашите изисквания. Ако например имате нужда от доставчик на логистични услуги, базирани на транспорт, вижте какви са възможностите за транспорт на конкретната фирма.

 

Можете да се обърнете към избраната от вас логистична компания и да попитате какви решения за вашия бизнес може да предложи.

 

2. Устойчивост на компанията

Важно е също така да се доверите на компания, която предоставя устойчиви решения за вашия бизнес. Затова е добре да потърсите партньор, който има доказани постижения в областта и може да се справи дори с извънредни ситуации.

 

Един отличителен белег за устойчив партньор е компания, която непрестанно обновява своето оборудване, търси най-добрите и иновативни решения.

 

3. Доверие

Добрата логистична компания ще се постарае да спечели вашето доверие и то не само при първите ви разговори, а в дългосрочен план. Екипът ще се старае да отговори на всичките ви въпроси и да намери най-доброто и бюджетно решение за вашия случай.

 

Вашият логистичен партньор трябва да има ясна стратегия и план и да е  коректен при спазването на поетите ангажименти.

 

За по-голяма сигурност можете да направите проучване за отзивите от предишни и настоящи клиенти на фирмата.

 

4. Мрежа от местоположения

Проучете с каква мрежа от местоположения разполага логистичната фирма. До кои точки от света може да бъде транспортиран товарът и по какъв начин.

 

Правилният логистичен партньор ще ви предложи най-добрия начин, по който да се справи с нуждите за дистрибуция на бизнеса ви. Ще ви даде най-добрите цени и ща изготви план със срокове.

 

Добрата логистична компания винаги ще ви подкрепя и ще предложи как може да ви помогне да разширите бизнеса си. Това означава, че насреща си ще имате не просто изпълнител, а бизнес партньор, на който можете да разчитате.

 

5Безопасност

Нивото на безопасност и гаранциите, които дава вашата фирма за логистика и транспорт е от съществено значение. Попитайте за мерките за сигурност, които се спазват по време на работа. Също така се информирайте за стъпките от целия логистичен процес.

 

6. Прозрачност

Логистичната компания трябва да работи открито с ясна комуникация с клиентите си. Екипът, с който общувате, винаги трябва да е готов да ви даде информация за актуални цени, налични услуги и това, което се очаква да подобрява в бъдеще. Попитайте дали има някакви скрити такси, за които е вероятно все още да не сте осведомени.

 

7. Надеждност

Особено ако смятате да работите с логистична фирма в продължително време, трябва да сте сигурни, че това няма да е труден и неясен процес. Можете да разберете дали дадена компания ще работи за вас на достатъчно добро ниво, като проверите:

 

Достатъчно открити ли са относно практиките и технологиите, с които работят?

Смятате ли, че компанията цели просто да увеличи печалбите си или се стреми да сте доволни от обслужването и резултатите?

Смятате ли, че екипът се старае да провери дали сте разбрали всичко ясно?

Разбирате ли и допада ли ви тяхната визия, цели и приоритети?

 

Надеждната логистична компания ще бъде честна и прозрачна относно своите бизнес практики и няма да поема ангажименти към вас, които не може да изпълни.

 

8. Иновативна технология

Добрият логистичен партньор разполага с най-новите и добри технологии, с които да извършва услугите си. Особено когато става дума за транспорт на стоки и товари, е важно да знаете, че при нужда ще можете да получите информация къде се намира пратката ви по всяко време и кога се очаква да пристигне на посочената дестинация.

 

9. Гъвкавост и персонализирано обслужване

Вероятно приемате бизнеса си като нещо много важно, за което държите да има подходящ подход. Добрата логистична компания ще търси решения, които не са общо валидни. Защото всеки бизнес е различен и има своите специфики.

 

10. Цена

Разбира се, цената, която ще се посочи трябва да е реалистична и дори да е по-висока, трябва това да е обусловено и да си заслужава. В цената може да се включват транспортни разходи, разходи за получаване, такси за складиране, такси за вземане и опаковане, разходи за доставка, такси за създаване на сметка и месечни минимуми.

 

11. Управление на товарните превози

Много е важно как логистичната фирма управлява товарите си. Също така и как реагира на промените на пазара, дали успява да даде адекватно и бързо решение в трудни ситуации, защото е много вероятно да има такива.

 

12. Ефективност

Вашият бизнес ще има нужда от партньор, който бързо да обработва заявките ви. Особено ако се налага да изпращате постоянни и многобройни пратки. От ефективността на логистичната компания ще зависи и успеха на бизнеса ви.

 

Ние, от Фрилайн, имаме дългогодишен опит в транспортирането и логистиката, като освен стандартните спедиторски дейности и услуги, предлагаме и някои специализирани услуги, за които можете да научите повече тукСвържете се с нашия екип от специалисти, които са готови да отговорят на всички ваши запитвания.